Werkwijze pastel tekening/schildering


Wat super leuk dat je er aan denkt om een pastel tekening of acrylverf schilderij te laten maken, maar hoe verloopt dit proces bij mij eigenlijk?

Het verschil tussen pastel en acrylverf

Om mee beginnen is belangrijk om te weten wat je wilt hebben in materiaal. Ik verf met acryl verf maar werk ook met pastel krijt. Wat is nou eigenlijk het verschil en voordeel voor jou? 

Acrylverf is ongevoelig voor droogte, licht, vocht en temperatuur. Acryl schilderijen zijn daarom ook vaak van een goede kwaliteit en hebben tevens een langere levensduur. Je hoeft geen passe partout te kopen en hij hoeft niet achter glas. Ik gebruik verschillende vernissen; glans, satijn en mat. Hierdoor kan je je eigen draai er nog wat aan geven tevens is het mogelijk om goud of zilver verf toe te voegen waardoor het schilderij in elk licht weer ander is. Ik schilderij vrijwel altijd op doek hierdoor is prijs wel wat duurder dan pastel. 

Pastel is een soort poeder gevormd in een krijtje of potlood door zijn zachte structuur geeft het altijd een zeer zachte dromerige sfeer. Pastelkrijt staat bekend om de schilderachtig rijke, kleurige uitstraling Je kan prachtig in detail werken met een zachte sfeer. Pastel is wel heel kwetsbaar een veeg over het papier en je tekening is bijna uitgeveegd. Hierdoor moet hij achter glas met een passe partout. Dit zorgt er voor dat hij van het glas afblijft en er niks kan gebeuren. Ook water of vocht kan het papier moeilijk hebben. Door zijn kwetsbaarheid mag het niet boven een verwarming hangen of volle zon. 

Het eerste contact

Ik begin ons contact met wat vragen aan je te stellen. Wat voor formaat wil je? Wil je pastel of acryl? En heb je zelf al een idee? In wat voor omgeving komt hij te hangen? Wil je hem liggend of staand? Al deze informatie heb ik nodig om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van wat het mooiste gaat staan in jou huis. 

Ook is het verstandig om al wat foto's mee te sturen. Het liefst in goede kwaliteit zo word te tekening nog mooier gezien ik alle details dan goed kan zien. Maar het kan ook zijn dat je alleen wat mindere foto's hebt. Geen zorgen er valt heel vaak wat van te maken.  Ik kan soms 2 maanden bezig zijn met een tekening dus het is verstandig om het (in geval van een cadeau) ruim van te voren bij mij aan te geven. Ik werk via een wachtlijst en werk netjes de lijst af, dus het kan soms even duren. Hiervoor word je altijd vooraf geïnformeerd. Ik zal je na wat over en weer mailen/appen/bellen een schets of aantal schetsen door sturen. Hiervan uit ga ik de echte tekening maken. Nadat je de schets hebt goed gekeurd vraag ik je alvast 50% van het bedrag te betalen. Zo ben ik uit mijn materiaal kosten en kan ik onbezorgd aan de slag. 

De schets is goedgekeurd 

En dan gaat het echte werk beginnen. Vind je het leuk om tussen door foto's te krijgen? Geef het even door dan krijg je tussen door een paar updates. Nadat je de schets hebt goedgekeurd kan ik bijna niks meer veranderen gezien het papier niet vergevingsgezind. Ik ga de schets voor je inkleuren op het echte papier dit neemt de meeste tijd in beslag maar geeft een prachtig resultaat. 

Helemaal klaar?

Als ik klaar ben stuur ik je een foto met het eind resultaat, ben je tevreden? Of heb je liever wat kleine aanpassingen? Dat is allemaal mogelijk. Ben je helemaal tevreden dan kan ik hem naar je verzenden of je kan hem ophalen bij mij in Garderen. Het voordeel bij ophalen is het minder snel beschadigd en ik op het moment zelf ook nog kan aanpassen mocht je het toch nog wat anders willen. Bij vertrek krijg je nog een papiertje mee met informatie over de bescherming van de tekening zodat er niks fout kan gaan. 

Ook kan ik nog een passe partout voor je regelen. Dit is een kadering om je tekening heen en houd hem van het glas af. Zo kan hij niet snel beschadigen, ik haal dit in een lokale kunst winkel die de kleur aanpast op de tekening en hem in de beste maat snijd.  Ik maak er geen winst op maar vind het fijn om het mee te leveren. Mocht je dit niet willen kan je altijd nog naar een kunstwinkel bij jou in de buurt.  Bij acrylverf is dit niet nodig, hierbij volstaat een lijst of je kan hem zelf zonder lijst ophangen neerzetten. Ik gebruik altijd vernis die uv bescherming heeft en gebruik dit in 2 lagen voor optimale bescherming.