Over Henrike


Foto door Sanderijn De Bruin


Dit ben ik, Henrike van Zomeren. Geboren en getogen in het prachtige dorp Garderen en van jongst af aan druk met paarden, tekenen en mijn neus in boeken. Een beetje een flapuit en vaak behoorlijk enthousiast. Met het prachtige Speulderbos om de hoek ben ik dan ook graag in de natuur te vinden met mijn arabiertje Amir en welsh pony Freya. Ik ben 23 jaar en werk ik met veel plezier als tandtechnieker in een lab in Amersfoort. 

 

Al van jongst af aan heb ik een rijke fantasie, met mijn hoofd tegen het auto raam zag ik de wereld van Narnia tot leven komen, zat ik aan de tv gekluisterd met mijn vader voor Harry Potter of Lord of the Rings. Maar het mooiste vond ik nog de Grijze Jager boeken. De band met de dieren werd daar zo mooi beschreven. Prachtig kunnen praten met je pony. Toen kwam na lang zeuren mijn eigen pony waar ik mee kon lezen en schrijven. En nu heb ik twee lieven paarden vrienden waar mee ik het leven en de mensport deel .

We zijn veel in de bossen te vinden of doen een verkleed partij voor een fotoshoot want die fantasiebeelden die maak ik nu met veel plezier voor anderen of  beleef het zelf als model. Geweldig vind ik het om met mijn handen bezig te zijn en dingen te maken, ooit kon ik de spullen die ze in de films gebruiken niet online vinden dus bedacht ik het om dan maar zelf te gaan maken, nu mogen ook anderen er van genieten. 

Ik ben niet alleen graag met mijn handen bezig als o.a. leerbewerker. Iets wat ook een grote passie van mij is, is om de liefde en trouw van dieren te vereeuwigen op doek of papier.  De eerste herinnering die ik heb van kunst is onder mijn moeders schildersezel met een oud pastelkrijtje van haar in mijn hand proberen ook een mooi paard te maken. Ook op school was altijd bezig met dieren, mijn schoolschriften staan vol met paarden, mijn kunstdocent werd er gek van. Een goede vriendin vroeg of ik ook opdrachten deed, toen nog niet maar dankzij haar nu wel. Ook door lieve (oud) collega's en andere vrienden werd ik uitgedaagd om andere dieren en uitdagingen te proberen. Daardoor kon ik mij ontwikkelen en ontplooien pastel bleef een rode draad in mijn werken maar daar komt ook langzaam aan acryl bij. Hier kan ik mij net wat meer in laten gaan en mijn creativiteit en gevoel laten zien.  Ik blijf het dankbaar werk vinden om de emotie bij mensen te zien als ze het werk zien. Ook de karakters en verhalen bij alle prachtige dieren raakt mij altijd weer.

 

Mijn liefde voor het paard, creëren, fotografie en fantasie hoop ik te laten doorschemeren in de werken die ik aflever.